Koleksi Fatwa & Artikel Terjemahan Zul Yusoff

*KHIDMAT PENTERJEMAHAN * TRANSLATION SERVICE* English - Bahasa Melayu Zul 019 6342017 mohd_zol@yahoo.com

15 April 2006

PEMBEDAHAN LASER UNTUK MEMBETULKAN PENGLIHATAN MATA

PEMBEDAHAN LASER UNTUK MEMBETULKAN PENGLIHATAN MATA

SOALAN:

Apa pandangan Islam mengenai melaksanakan pembedahan laser untuk membetulkan penglihatan mata?

JAWAPAN:

Satu dari matlamat utama Syariah adalah untuk membuang penderitan dari hidup muslim dan untuk menambahkan keselesaan dan kemudahan mereka. Atas sebab ini maka tiada salah menjalani pembedahan mata untuk membetulkan penglihatan mata.

Menjawab soalan, pensyarah dan pengarang Saudi terkenal Sheikh Muhammad Saleh Al-Munajjid menyatakan yang berikut:

Secara umumnya, Syariah tidak menghalang Muslim dari berbuat sesuatu yang akan memberi manfaat kpd mereka dan menguatkan deria fizikal mereka selagi mereka menggunaka cara yang dibenarkan.

Melaksanakan pembedahan laser utk membetulkan penglihatan yg lemah adalah dibenarkan. Tiada salah dengan nya jika ia dilakukan oleh seorang pakar dan jika dianggap pembedahan akan berjaya dan tidak akan menyebabkan binasa atau bahaya yg akan menyebabkan keadaan bertambah teruk dr sebelumnya. Sebabnya kerana Islam melarang Muslim untuk membahayakan diri mereka dan org lain, seperti Nabi (SAW) diriwayatkan bersabda, "Tidak boleh membahayakan atau mendatangkan bahaya " (Imam Malik).

Kami memohon Allah untuk menjadikan kita, ketaatan agama kita, kesihatan kita, anak-anak kita, dan harta kita selamat dan sejahtera.

Terjemahan dari: Laser Surgery to Correct Eyesight
http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?cid=1141277541989&pagename=IslamOnline-English-Ask_Scholar%2FFatwaE%2FFatwaEAskTheScholar

Terjemahan zulyusoff
http://zulyusoff.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home