Koleksi Fatwa & Artikel Terjemahan Zul Yusoff

*KHIDMAT PENTERJEMAHAN * TRANSLATION SERVICE* English - Bahasa Melayu Zul 019 6342017 mohd_zol@yahoo.com

06 May 2006

Qaadiyaaniyyah @ Ahmadiyyah

Qaadiyaaniyyah @ Ahmadiyyah

Nama kumpulan - Qaadiyaaniyyah, juga dikenali sebagai AhmadiyyahPengikut kpd kumpulan - Qaadiyaanee, jamak - Qaadiyaaniyyoon. Juga dikenali sebagai Ahmadee atau Mirza.ee

Pada persepakatan ulama-ulama, Qaadiyaaniyyah adalah golongan
kaafir yg menggunakan nama Islaam utk melindungi tujuannya dan matlamatnya yg sebenar yg jahat, dan aqidahnya yg salah, yg paling bahaya ialah mendakwahkan dan mempercayai kenabian pengasas nya; Disamping mengubah ayat Qur.aan al-Karim, dan menafikan jihaad dan melakukan takfeer (menuduh seseorang kaafir) kpd Muslim dan menunjukkan kesetiaan kpd musuh Muslim.

Pengasasnya ialah seorang lelaki yg bernama Mirza Ghulaam Ahmad al-Qaadiyaani yg telah dilahirkan pada kurun 19 (MASIHI) di bandar Qaadiyaan dlm wilayah Panjab di India pada 1839 MASIHI pada zaman pemerintahan British disana. Maka kumpulan ini mengambil namanya dari tempat lahir pengasasnya. Dia datang dari satu keluarga yg terkenal dgn kesesatan mereka dlm hal-ehwal agama mereka, dan spt Mirza Ghulaam Ahmad membesar dlm persekitaran itu.

Semasa India di bawah pemerintahan British, pergerakkan Qaadiyaaniyyah telah diasaskan pada 1900 MASIHI dgn matlamat menjauhkan Muslims drp agama sebenar mereka spt kewajipan
jihaad yg disebarkan oleh majalah berbahasa inggeris pd masa itu yg bernama ((The Religions)).

Mirza Ghulaam Ahmad mendakwa wahyu turun kpd nya melalui mimpi, dan dia mendakwa yg dia adalah mujadid Islaam pd zaman itu, dan dia menyerupai Nabi Isa ('alayhis-salaam). Kemudian, pada 1901 MASIHI dia mendakwa dia sebenarnya adalah Nabi Isa ('alayhis-salaam), dan pada 1904 MASIHI dia mendakwa kerasulan dirinya dgn mengatakan dia adalah "Krishna"iaitu dewa yg disembah oleh Hindu. Pemerintah British di India melakukan yg terbaik utk menyebarkan pergerakan ini spt dgn memberikan sokongan kpd mereka, dan mereka sebagai balasan memberi ketaatan kpd British.

Mirza Ghulaam Ahmad telah diketahui oleh pengikut-pengikutnya sebagai seorang penagih dadah, panas baran dan mengidap banyak penyakit.

Antara mereka yg berdiri membangkang dia adalah Shaykh Abul-Wafaa. Thanaa.-ullaah al-Amar Tisree yg merupakan pemimpin pergerakan Ahlul-Hadeeth di India. Dia mendedahkan sifat Mirza Ghulaam Ahmad's yg sebenar dan jahat dan memberikan bukti kpd nya yg jalan nya adalah salah. Kemudian, apabila Mirza Ghulaam Ahmad menolak utk membetulkan pendiriannya dan menerima kebenaran. Shaykh Abul-Wafaa. memohon Allaah utk menyebabkan kematian kpd sesiapa di antara mereka berdua yg berbohong. Dan beberapa hari kemudian Mirza Ghulaam Ahmad meninggal pada 1908 MASIHI

Jadi itu adalah bukti terakhir kpd penipuaan nya, jadi dia jika dia adalah betul-betul seorang nabi spt dia dan pengikutnya dakwa (bahkan sampai ke hari ini), maka dia sepatutnya dikebumikan di tandas di mana dia sebenarnya meninggal. Tetapi, dia dibawa pulang ke Qaadiyaan utk dikebumikan di sana.


Dia meninggalkan lebih 50 buah buku dan penerbitan lain, antara yg utama ialah:1) Izaalatul-Awhaam;2) I'jaaz Ahmadee;3) Baraaheen Ahmadiyyah;4) Anwaar al-Islaam;5) I'jaaz al-Maseeh;6) at-Tableegh;7) Tajalliyyaat Ilaahiyyah.

Bacaan Tambahanal-Qaadiyaaniyyah - Ihsaan Elahe Zaheer;al-Qaadiyaaniyyah - Abul-Hasan 'Alee al-Husnee an-Nadawee et al;Taareekh al-Qaadiyaaniyyah - Abul-Wafaa. Thanaa.-ullaah Tisree;Sowdaa.-ul-Qaadiyaaniyyah - Muhammad 'Alee al-Amar Tisree;Fitnah al-Qaadiyaaniyyah - 'Ateeq ar-Rahmaan 'Ateeq (previously a Qaadiyaanee).

Terjemahan dari:

Qaadiyaaniyyah

Terjemahan zul yusoff http://zulyusoff.blogspot.com


0 Comments:

Post a Comment

<< Home