Koleksi Fatwa & Artikel Terjemahan Zul Yusoff

*KHIDMAT PENTERJEMAHAN * TRANSLATION SERVICE* English - Bahasa Melayu Zul 019 6342017 mohd_zol@yahoo.com

12 July 2007

Bercita-cita Untuk Melihat Rasulullah Dalam Mimpi.

Soalan:

Saya mendengar jika seseorang Muslim bercita-cita untuk melihat Nabi Muhammad (SAW) dalam mimpinya, dia boleh melihat Baginda. Adakah sebarang kaedah khusus untuk mencapai matlamat ini? Maksud saya, adakah sebarang doa atau sebarang bacaan daripada ayat al- Qur'an atau hadith dengan bertujuan untuk melihat Rasulullah (SAW) semasa sedang tidur?

Jawapan:

Ramai Muslim bercita-cita untuk melihat Nabi kesayangan mereka dalam mimpi. Ini berpunca daripada cinta agung mereka kepada Nabi besar ini. Bagaimanapun, tiada cara khusus untuk mencapai cita-cita ini, tetapi seseorang yang taat dalam mengikuti jejak-langkah Nabi mungkin lebih berjaya mendapat peluang ini.

Menjawab soalan tersebut, Sheikh Muhammad Iqbal Nadvi, Pengarah dan Imam di Al-Falah Islamic Center, Oakville, Ontario, Canada, menyebut:

Anda boleh bercita-cita untuk mendapat keberkatan ini, tetapi tiada cara khusus untuk melihat Rasulullah (SAW) dalam mimpi. Hanya satu nasihat yang saya boleh berikan: lebih banyak anda mengikuti Sunnah Rasulullah (SAW), lebih banyak peluang anda ada untuk melihat Rasulullah (SAW)

Satu perkara yang saya mahu jelaskan disini: kita akan hidup dengan berdampingan dengan Rasulullah (SAW) jika kita amalkan Sunnah baginda dalam hidup kita. Jadi, untuk melihat Rasulullah (SAW) dalam mimpi bukanlah matlamat akhir atau matlamat utama orang beriman. Matlamat utama orang beriman ialah untuk bersama-sama Rasulullah (SAW) dalam Syurga.


Terjemahan daripada: Wishing to See the Prophet in a Dream
http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?cid=1119503548028&pagename=IslamOnline-English-Ask_Scholar%2FFatwaE%2FFatwaEAskTheScholar

Penterjemah: zulyusoff

0 Comments:

Post a Comment

<< Home