Koleksi Fatwa & Artikel Terjemahan Zul Yusoff

*KHIDMAT PENTERJEMAHAN * TRANSLATION SERVICE* English - Bahasa Melayu Zul 019 6342017 mohd_zol@yahoo.com

16 July 2007

Doa untuk Mencari Suami Yang Baik

Soalan:

Adakah mana-mana doa untuk mencari suami yang baik?

Jawapan:

Pertamanya, kami dengan sepenuh hati memohon Allah untuk memudahkan perkahwinan bagi anda secepat mungkin. Mengikut Shariah, tiada salah untuk anda berdoa kepada Allah supaya memudahkan anda untuk berkahwin. Salah satu doa daripada al-Qur'an ialah: (Dan di antara mereka ada yang berkata: "Wahai Tuhan kami! Berikanlah kepada kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan lindungilah kami daripada azab neraka.") (Al-Baqarah 2:201).

Pentafsir al-Quran menafsirkan yang kebaikan di dunia ini ialah pasangan yang baik. Anda boleh berdoa kepada Allah untuk memberikan anda pasangan yang baik. Jika ada mana-mana individu tertentu yang anda mahu kahwini, maka anda boleh berdoa kepada Allah untuk memberikan anda apa-apa yang baik atau memudahkan hal itu bagi anda jika hal itu benar-benar memberikan kebaikan, sebabnya anda tidak mengetahui hal yang benar-benar baik bagi anda. Rasulullah (SAW) memberitahu kita yang kita mesti memohon kepada Allah dan memohon pertolongan Nya dalam semua hal. Hanya Dia mengetahui semua perkara ghaib dan hanya Dia mempunyai pengetahuan lengkap akan masa depan. Dia berkuasa menjadikan urusan mudah bagi kita dan memimpin kita membuat keputusan. Maka, anda dinasihatkan untuk percaya penuh kepada Allah dan pada masa yang sama memohon Allah untuk mengurniakan anda pasangan yang sesuai dan memudahkan apa-apa yang terbaik bagi anda.

Menjawab soalan anda, Sheikh Ahmad Kutty, pensyarah kanan dan ulama di Islamic Institute of Toronto, Ontario, Canada, menyatakan:

Kita mesti menggunakan sumber-sumber yang Tuhan kurniakan dan berusaha sebaik mungkin sambil berdoa kepada Allah bagi memimpin dan merahmati kita untuk mencapai semua hajat dan cita-cita yang baik. Rasulullah (SAW) bersabda, “Perhatikan dan harapkan perkara yang terbaik (untuk kamu) dan mohonlah pertolongan Allah (sambil membuat usaha yang terbaik) dan jangan mudah putus-asa.” Jika setelah berbuat demikian, hajat anda tidak tercapai, katakanlah “ini ialah takdir Allah.” Dalam kata lain, dengan hanya berdoa tanpa berusaha bersungguh-sungguh ialah bukan cara Islam yang diajarkan oleh Rasulullah (SAW) yang kita cintai. Maka saya menasihatkan anda supaya jangan berhenti berdoa, tetapi semasa berbuat demikian jangan lupa untuk berusaha bersungguh-sungguh dalam mencapai matlamat anda.

Disini ada beberapa cadangan::

1. Mintalah pertolongan mereka yang ada kedudukan (seperti imam-imam, pemimpin masyarakat, orang yang lebih tua yang boleh dipercayai) untuk menolong anda dalam pencarian anda untuk seorang suami yang baik.

2. Cuba untuk mengunakan peluang yang ada dalam masyarakat anda untuk berjumpa calon yang sesuai. Contohnya termasuklah seminar perkahwinan, persidangan, seminar, ceramah, dan perjumpaan.

Semasa berusaha sebaik mungkin, jangan berhenti berdoa kepada Allah untuk mengabulkan hajat anda. Dalam hal ini, anda boleh menggunakan doa-doa yang sesuai atau mencipta doa sendiri; sebab doa boleh diciptakan sendiri dan tiada larangan untuk berdoa untuk perkara-perkara dunia dan akhirat. Saya senaraikan di bawah beberapa doa yang boleh digunakan untuk tujuan ini:

Rabbi inni lima anzalta ilayya min kharyin faqeer.
(Wahai Tuhan ku, aku ini amat mengharapkan kebaikan terhadap apa yang Engkau turunkan kepadaku.)

Allahumma, rahmataka arju fala takilni ila nafsi tarafata `aynin wa aslih li sha’ni kullahu.
(Ya Allah, aku mohon rahmat Mu, jadi jangan tinggalkan daku sesuka hati walau seketika; dan permudahkan semua urusan ku bagi diri ku.)

Allahumma aghnini bi halalika `an haramika wa bi ta`atika `an ma`siyatika wa bi fadlika `amman siwaka
(Ya Allah, jadikanlah aku cukup dengan apa-apa yang Engkau telah jadikan halal untuk ku supaya aku tidak terdesak menuju kepada yang haram; dan jadikan diri ku cukup dengan ketaatan kepada Mu jadi aku tidak terdesak untuk derhaka kpd Mu; dan jadikanlah aku cukup dengan pemberian Mu jadi aku tidak perlu kepada pemberian yang lain.)

Anda boleh membaca doa-doa di atas untuk mencapai matlamat itu pada bila-bila masa, tetapi yang terbaik ialah berdoa selepas dua rakaat Solat Hajat.

Saya berdoa kepada Allah untuk memakbulkan hajat anda.Semoga Dia menerima doa-doa kita dan mengurniakan kita semua yang terbaik untuk dunia dan akhirat. Ameen.


Terjemahan daripada: Du`aa' to Find a Good Husband

http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?cid=1122819230678&pagename=IslamOnline-English-Ask_Scholar%2FFatwaE%2FFatwaEAskTheScholar

Penterjemah: zul yusoff: http://zulyusoff.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home